FAQ

Här kommer en serie frågor och svar- undrar du något annat, tveka inte att höra av dig till mig!

Hur kan du ta betalt för att vara spelledare?

Jag vet av egen erfarenhet hur svårt det kan vara att både hitta en spelledare och ha tid att spelleda. För en bra rollspelsupplevelse krävs att spelledaren hinner förbereda sig ordentligt. Det är vanligt att kampanjer självdör när vikten av detta blir uppenbar, eller att det börjar gå månader mellan spelmöten. Jag tror många rollspelare med fasta inkomster kan tänka sig betala en blygsam summa för att säkra en stabil kampanj med en dedikerad spelledare som just tack vare betalningen har starka incitament att leverera på varje spelmöte. Betalningen blir också ett skäl för spelarna att dyka upp och engagera sig – alla vill ju ha valuta för sina pengar. Med en betald spelledare höjs alltså kvaliten på rollspelsupplevelsen för alla, och fler får chansen att faktiskt spela rollspel – inte bara läsa och prata om dem.

Upp

Hur har du tid med detta?

Jag har hellre lite pengar och roligt arbete än mycket pengar och tråkigt arbete. Just nu försörjer jag mig genom frilansjobb som illustratör samt då och då kortare inhopp i reklambranschen. Därmed har jag betydligt mer kontroll över min tid än om jag haft en fast anställning, vilket gör att jag utan problem kan lägga tiden som behövs för att driva flera kampanjer med fullt engagemang.

Upp

Vi bor i stad X – kan du komma hit och spelleda?

Jag är bosatt i Göteborg, och spelar därmed helst i närheten. Beroende på hur vi lägger upp spelandet kan jag tänka mig resor till resten av Sverige, men då behöver jag inkludera resekostnaden i fakturan. Låt oss prata om det och se om vi kan få det att fungera.

Upp

Om vi behöver köpa rollspelsböcker, vem betalar det?

Det gör jag, eftersom det främst är jag som behöver fördjupa mig i dem. Det är också relevant för mig att utöka mitt bibliotek av rollspel för min verksamhet. Beroende på hur länge vi planerar att spela kan jag dock ha synpunkter på vilka böcker som bör/inte bör köpas. Det finns naturligtvis inget som hindrar gruppen från att köpa egna böcker – ofta kan detta vara en bra idé, eftersom fler kopior av regelboken effektiviserar spelmötet.

Upp

Vad behöver vi ta med?

Jag tar med allt – pennor, papper, rollformulär, sudd, tärningar etc. Ni tillhandahåller bara en plats där vi kan spela samt vad ni har lust att äta och dricka.

Upp

Vi är X antal spelare – är det för många/för få?

Jag insisterar på att gruppen utgörs av minst 3, max 6 spelare. Färre blir lätt för odynamiskt, fler blir lätt för tungrott.

Upp

Spelleder du vilket rollspel som helst?

Jag föredrar mindre regeltunga system, eftersom det händer mer på varje spelmöte när reglerna tar mindre tid att hantera. Men ja, generellt spelleder jag vilket rollspel som helst.

Upp

Spelleder du vilken spelstil som helst?

En del gillar att döda monster och levla sina rollpersoner utan att fästa någon större vikt vid historien som skapas. Andra föredrar att spela kollektiv teater med rollpersonernas relationer i fokus och undviker helst stridsregler. Jag tror de flesta av oss, mig själv inkluderat, hamnar någonstans mitt emellan. Eftersom jag anser mig vara en tämligen flexibel spelledare är svaret ja; jag spelleder vilken spelstil som helst.

Upp

Vi vill spela en publicerad kampanj/ett publicerat scenario – går det?

Absolut! Det bör nämnas att detta sällan påverkar priset, eftersom jag fortfarande behöver lägga tid på att plugga kampanjen/scenariot riktigt ordentligt samt göra anpassningar för att optimera innehållet till spelgruppen.

Upp

Varför kan vi inte göra rollpersoner själva?

Det är faktiskt ett krav från min sida att hela gruppen gör rollpersoner tillsammans och med mig. Rollpersonerna och deras relationer till varandra blir mer intressanta och mer balanserade om vi skapar dem tillsammans. Att göra rollpersoner tillsammans ger mig också en viktig inblick i hur ni fungerar som spelare, vad ni tycker är roligt och hur ni vill spela. Det är kort sagt väl investerade pengar som garanterat höjer kvaliten på den kommande rollspelsupplevelsen.

Upp

Vad händer om vi måste ställa in ett spelmöte?

Ingenting. Jag tar inte betalt för speltid som inte blir av, och de förberedelser jag eventuellt hunnit göra innan vi ställer in kommer ju vara relevanta inför nästa spelmöte också.

Upp

Vad händer om vi måste avbryta en pågående kampanj?

Jag debiterar för den tid vi hunnit spela, varken mer eller mindre.

Upp

Kan jag anlita dig för att spelleda mina barn/småsyskon?

Ja! Som utbildad gymnasielärare är jag van att umgås med och leda ungdomar. Flera av mina egna bästa rollspelsupplevelser som ung var också just när vi hade förmånen att spela med en äldre, rutinerad spelledare. Dina barn/småsyskon bör vara minst 9-10 år för att ha roligt med rollspel. Och du bör givetvis vara säker på att de vill spela rollspel :)

Upp